[O1] przekaźnik świec żarowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WarFan
    Classic
    • 2010
    • 37

witam. w piatek mialem przeglad swojego szkodnika i co sie okazalo. gosciu nie chcial mi podpisac poniewaz stwierdzil brak katalizatora (wstawiona strumiennica) o czym wiedzialem ale stwierdzil brak tlumika srodkowego o czym nie wiedzialem mam w jego miejsce wstawiona rure i nic poza tym i pytam jaki to ma wplyw na osiagi i czy lepiej wstawic katalizator i ten tlumik czy tak zostawic???
  • bersoft
    Drive
    • 2009
    • 78

witam

chłodniejsze dni i zaczynają się problemy

autko ciężko odpal więc postanowiłem zmienić świece żarowe bo dawno nie były zmieniane, nic to nie dało - okazało się że nie dochodzi napięcie do listwy zasilającej świece !!
    Domyślam się że jest walnięty przekaźnik lub przetarty jakiś kabelek.

Wyczytałem że to będzie przekaźnik 103 lub 109, różnie ludzie piszą na forach,
    1. powiedzcie mi który z nich to pewniak,
    2. proszę o instrukcję jak można sprawdzić podejrzany przekaźnik
    3. podeślijcie mi opis styków przekaźnika/gniazda przekaźnika

z góry dziękuję za pomoc

Komentarz

• phoneman
      RS
      • 2008
      • 3374
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Najprościej podczas odpalania czy zaświca się kontrolka świec żarowych?

:wink:
      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• bersoft
        Drive
        • 2009
        • 78

lampka świeci się i po chwili gaśnie, ale brak jest napięcia na listwie zasilającej świece

Komentarz

• phoneman
          RS
          • 2008
          • 3374
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez bersoft
          lampka świeci się i po chwili gaśnie, ale brak jest napięcia na listwie zasilającej świece
          U mnie jak walnął przekaźnik to kontrolka się nie świeciła. :x
          .

Komentarz

• bersoft
            Drive
            • 2009
            • 78

z tego co wyczytałem to jest jakiś bezpiecznik od świec żarowych, tylko gdzie go znaleść, bo w rozpisce bezpieczników go nie znalazłem

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3374
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

z tego co wyczytałem to jest jakiś bezpiecznik od świec żarowych, tylko gdzie go znaleść, bo w rozpisce bezpieczników go nie znalazłem

Może to pomoże :idea:

PS: Bezpiecznik od swiec żarowych cieczy chłodzącej znajduje się na panelu koło akumulatora to jest 50A oznaczony liczba 1
              Załączone pliki
              .

Komentarz

• bersoft
                Drive
                • 2009
                • 78

dzięki, bezpiecznik okazał się ok, więc kopię dalej i ....
                odłączyłem czujnik temperatury płynu chłodzącego (ten za świecami podgrzewającymi płyn) i okazało się że nagle świece działają no i sprawdzam i co pokazuje vag
                1. odłączony czujnik temp. - grupa 12 pole 2 - 9,96s.; pole 4 - 23 oC
                2. podłączony czujnik temp. - grupa 12, pole 2 - 0s.; pole 4 - 23 oC

czy to jest normalne ? skoro odłączyłem czujnik to temp. powinna być chyba inna,
                mimo to sterownik odpala grzanie przy odłączonym czujniku temp.
                czyżby sterownik brał temp. z innego czujnika ??

czy to znaczy że czujnik jest uszkodzony czy dobry ??

Komentarz

• sebastos78
                  Classic
                  • 2006
                  • 12

Zamieszczone przez phoneman
                  U mnie jak walnął przekaźnik to kontrolka się nie świeciła. :x
                  U mnie stało się dokładnie to samo. Wymiana przekaźnika rozwiązała problem.

Komentarz

• bersoft
                    Drive
                    • 2009
                    • 78

który przekaźnik wymieniłeś

Komentarz

• sebastos78
                      Classic
                      • 2006
                      • 12

który przekaźnik wymieniłeś
                      109. Kontrolka od świec się w ogóle nie zapalała.

Komentarz

• kiler1100
                        Classic
                        • 2009
                        • 14

u mnie kontrolka świec żarowych świeci tak samo krótko jak auto stoi na mrozie czy w cieplym garażu. Gdzie znajdują się przekaźniki w octavi?
                        1.9 TDI 126 PS CHIP

Komentarz

• endryu
                          RS
                          • 2006
                          • 3773
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

"nad nogami kierowcy" dostęp po schyleniu się w wymienionym miejscu. Zasłania je osłona plastikowa-kratka. Oraz w przedziale silnika, w czarnej plastikowej skrzynce pomiędzy obudową filtra powietrza i przegrodą czołową przy podszybiu.
                          Te w kabinie są w trzech rzędach. Przekaźnik świec żarowych to czwarty od lewej w dolnym rzędzie.
                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                          =================================================

Komentarz

• pycho
                            Drive
                            • 2009
                            • 80

mimo to sterownik odpala grzanie przy odłączonym czujniku temp.
                            Jeśli odłączysz czujnik temperatury to komputer daje max czas grzania świec, tak jakby było -100 oC
                            Także skoro przy podłączonym czujniku świece nie grzeją, a na odłączonym grzeją to spróbuj wymienić czujnik i myślę że kłopot zniknie. Tak przynajmmniej było u mnie.
                            Pzdr
                            Octavia 1,9 AHF L&K '02

Uczyć się - Lenin; Lenić się - uczeń

Komentarz

• Amadeusz2009
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 136
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Pycho mam pytanko podpowiedz mi gdzie ten czujnik sie znajduje???(jesli mozesz to podrzuc jakies foto)Bo chyba tez on u mnie broi!bo u mnie sie to objawia tak,że jak jest temp w granicach
                              +5 - 0 oC to kontrolka od swiec zapala sie i za moment gasnie i auto ma ciezko z zapaleniem a jak jest po nizej 0 oC to kontrolka pali sie o wiele dluzej -wydaje mi sie ze tak jak powinno byc i wtedy auto pali od reki.Wiedz do chodze do wniosku ze czujnik chyba podaje niewlasciwa temp.Pozdrawiam

Komentarz

• swietlikx
                                Classic
                                • 2009
                                • 13

Jeśli macie problem z porannym zapalaniem a objawem jest krótko świecąca kontrolka świec żarowych, zacznijcie myśleć o ustawieniu kąta wtrysku.
                                Ja wymieniałem świece, czujnik temperatury chłodzącej i nic to nie pomogło.
                                Ustawienie kąta wtrysku problem wyeliminowało.

pozdrawiam
                                swietlikx

Komentarz

• pycho
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 80

Tutaj był opis ze zdjęciem. A tak łopatologicznie to jest z tyłu prawej strony silnika.
                                  Pzdr
                                  Octavia 1,9 AHF L&K '02

Uczyć się - Lenin; Lenić się - uczeń

Komentarz

• Gustaw78
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 182
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Witam i proszę o pomoc.
                                    W mojej octavii 01 z 2000 roku, 1,9 TDI SLX, mam problem ze świecami żarowymi lub przekaźnikiem.
                                    Objaw jest taki, że po przekręceniu kluczyka kontrolka świec się nie zapala w ogóle, lub czasami zapala się dosłownie na 1 sekundę – a to stanowczo za mało, aby nagrzać świece.
                                    Z forum doczytałem, że powinna pomóc wymiana przekaźnika świec. Tylko, że jedni piszą, że ma on nr 109, a inni, że ma nr 103. Napiszcie proszę, czy moimi objawami może być ten przekaźnik, czy szukać dalej. Aha no i jaki jest właściwy numer.

Czytałem gdzieś także, że światła stopu lub czujnik może mieć z tym coś wspólnego.
                                    Pomóżcie proszę, ponieważ nie mogę odpalić w ogóle autka ;(
                                    OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.

Komentarz

• JanuszSz
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 2835
                                      • Superb II combi (3T5)

p.marczak, Ciężko wywróżyć coś bez oglądania samochodu,ale powinieneś najpierw odczytać błędy.
                                      Czy w zimie też tak krótko świeciła się kontrolka?

Włącznik świateł stopu odpuść sobie,bo przy jego uszkodzeniu, w czasie jazdy żarzy się kontrolka świec.

Ja bym zajął się czujnikiem temperatury płynu.Możliwe,że jest uszkodzony,informuje jednostkę sterującą,że temperatura otoczenia jest wysoka i użycie świec jest niepotrzebne.
                                      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Gustaw78
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 182
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

JanuszSz, Do przedwczoraj było tak: na zimnym silniku (rano) grzały się świece długo i odpalał bez kłopotu.
                                        Jeśli silnik był rozgrzany to przed odpalaniem także zapalała się kontrolka świec – dłużej niż teraz przy awarii, ale oczywiście odpowiednio krócej niż zimny silnik.
                                        Przypominam, że objawy kontrolki są zmienne, tzn. raz nie zapala się w ogóle a niekiedy tylko na sekundę.

Czy takie objawy mogą także sugerować uszkodzony czujnik cieczy?
                                        No i jak się upewnić czy to czujnik czy przekaźnik.
                                        Niestety nie mam jak jechać na serwis. Pozostaje tylko szukanie usterki na własną rękę i pomoc tutaj na forum.

[ Dodano: Wto 23 Kwi, 13 20:15 ]
                                        Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł w sprawie mojej usterki?
                                        Przede wszystkim muszę mieć pewność który to przekaźnik.

Czy jest możiwość zdjęcia z niego plastiku i sprawdzenia jakoś na krótko?

[ Dodano: Sro 24 Kwi, 13 19:35 ]
                                        Dziś zdjąłem wtyczkę z czujnika temperatury i przekręciłem kluczyk – pokazała się bardzo długo kontrolka i zgasła. Następnie wpiąłem ponownie wtyczkę i przekręciłem kluczyk – kontrolka od świec zapaliła się na sekundę i samochód odpalił.
                                        Ale jak zdejmowałem wtyczkę z czujnika to zeszła bardzo lekko.
                                        Czy mogło być tak, że była niepoprawnie założona i nigdy nic się z tym działo? – sądze, że jednak nie.
                                        Zdjąłem także obudowę od przekaźnika 109 i włożyłem go w swoje miejsce. Następnie patrząc na niego przekręciłem kluczykiem i przekaźnik zrobił widoczne i słyszalne „cyk”

Czy ktoś z Was po tym co opisałem tutaj może mi powiedzieć co mam do wymiany? Czy jest to czujnik czy przekaźnik?
                                        I czy to normalne, żeby przy zimnym silniku w aucie trzymanym w garażu (przy obecnych temperaturach) kontrolka od świec zapalała się tylko na sekundę zarówno na rozgrzanym jak i wystudzonym silniku?

Z góry dziękuje za pomoc
                                        OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.

Komentarz

• kam1zwierzak
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 3

Miałem to samo

Panowie witam!
                                          Podłącze się, miałem to samo co Wy. Mianowicie przy temperaturach letnich samochodzik odpalał bez problemu, nawet nie zwracałem uwagi że dioda szybko znika po przekręceniu stacyjki. Problem zaczął się jak temperatura spadła do 6,7 stopni noi problem nie chciał odpalać. Dioda gasła bardzo szybko aż tu nagle temperatura spadłą do 2 stopni i diody palą się około 4 sekund i odpalanie nagle mistrzostwo świat. Więc pytam może jest jakaś temperatura do której zejdzie i dopiero one dłużej się grzeją?? Pozdrawiam
                                          Kamil

Komentarz

• lookashECL
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 416
                                            • Rapid (NH3)

Czy ktoś z Was po tym co opisałem tutaj może mi powiedzieć co mam do wymiany? Czy jest to czujnik czy przekaźnik?
                                            Wyciągnij ten przekaźnik i sprawdź.
                                            Rozbierz go delikatnie (podważając plastik)
                                            Zobaczysz styki (sprawdz czy nie sa nadpalone, jeżeli tak to papierek 1000 lub 2000 i pomiziaj styki co by były czyste)
                                            Cewkę możesz sprawdzić omomierzem czy ma przejście.
                                            Jak nie masz miernika podłącz styki cewki pod 12V DC (jakiś zasilacz wtyczkowy) jak cewka jest ok to przekaźnik cyknie.
                                            To tyle jeżeli chodzi o sprawdzenie przekaźnika, nic strasznego.
                                            Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• buldoggg
                                              Rider
                                              • 2014
                                              • 347
                                              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

2 tygodnie temu,dostałem o1 tdi od ojca (jest on pierwszym właścicielem) dzisiaj rozmawiając z nim powiedział mi (sam zapytałem) że świece nigdy nie były wymieniane (rocznik 2004) autko pali od kopa cały czas o1 mało eksploatowana 170tys ale na dniach wymieniam bo idą chłodne dni

Komentarz

• jaco3410
                                                Classic
                                                • 2014
                                                • 15

Witam. Mam taki problem z odpalaniem 1.9 tdi alh poniżej 5 st.C. Co dotychczas zrobiłem:
                                                1 wymieniłem świec
                                                2 wymieniłem przekaźnik 103
                                                3 wydłużyłem czas grzania świec.
                                                i dalej świece grzeją 1 s.
                                                Jak podgrzeje świece po przez dołożony włączniczek zwierający przekaźnik 103 auto pali idealnie.
                                                już nie mam pomysłu,wszystko jest ok,a jednak za krótko grzeje świece.Dodam że sprawdziłem również czujnik temp silnika. Proszę o jakąś podpowiedz.

Komentarz

• alxxx
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 1823
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

jaco3410, Nie Ty pierwszy na tym forum masz taki problem. Jeden kolega też szukał rozwiązania i doszedł do momentu sprawdzenia samego ECU czego chyba nie uczynił. Poszukaj
                                                  VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                                  Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

Pracuję...